Kiire on kova, jotta ilmastonmuutos saadaan torjuttua. Mutta mikä pelastaa maailman? Ilmastokriisin ratkaisemisessa ei suinkaan istuta tyhjän päällä, vaan uuden hiilineutraalin elämän takaamiseksi on kehitelty hurja määrä innovaatioita. Monien asiantuntijoidenkin puheissa toivo lepää näiden uusien innovaatioiden harteilla – kun vanhat tavat eivät toimi, on keksittävä jotain uutta.
Vaikka media täyttyy aika ikävistäkin tulevaisuudenkuvista ja epätoivosta, niin oikeastihan meillä tehdään todella paljon hyvääkin. Hiilineutraalia tulevaisuutta kehitetään niinkin lähellä kuin ihan meidän kotoisassa kotimaassamme Suomessa. Nämä Suomessakin työn alla olevat innovaatiot ovat mielestämme toivoa ja tulevaisuutta täynnä.
1. Haluan polttoaineeni päästöttömänä, kiitos!
Sähköautot ja biopolttoaineet ovat jo iso lupaus hiilineutraalista liikenteestä, mutta niiden ei uskota riittävän raskaan liikenteen, kuten lentokoneiden ja laivojen, päästöttämäksi tekemiseksi. Ratkaisuksi ovat nousemassa sähköpolttoaineet ja vetytalous, jotka mahdollistaisivat täysin päästöttömän pärryyttelyn. Tulevaisuuden menopelit puksuttavatkin todennäköisesti menemään vedyn voimin. Sitä valmistetaan elektrolyysin avulla, eli käyttämällä uusiutuvaa sähköä erottelemaan vedestä vety ja happi. Suomessa on startannut useampikin hanke, joissa kehitetään sähköpolttoaineita ja vetyteollisuutta, ja myös työ- ja elinkeinoministeriö on aikeissa liittää sähköpolttoaineet osaksi polttoaineiden jakelua. Sähköpolttoaineiden uskotaan olevan laajemminkin markkinoilla vuoteen 2030 mennessä. Lue lisää täältä (Helsingin Sanomien tilaajille).
2. Ei savua ilman sen talteenottoa
Hiilidioksidin talteenotto eli kavereiden kesken CSS-teknologia (carbon capture and storage) kerää hiilidioksidia suoraan esimerkiksi tehtaiden piipuista. Suomalainen energiayhtiö Fortum on mukana hankkeessa, jossa Oslon jätteenkäsittelylaitoksen sekajätteen poltosta syntyvä hiilidioksidi otetaan talteen, muutetaan nestemäiseen muotoon, kuljetetaan laivalla Norjan länsirannikolle ja johdetaan putkea pitkin merenpohjan alle. Varastot eivät kuitenkaan ole loputtomat, ja fossiilisesta teknologiasta eroon pääseminen on yksi ilmastonmuutoksen torjumisen kulmakivistä, joten CSS on enemmänkin siirtymävaiheen ratkaisu.
3. Suo, Jussi ja ennallistaminen
Soiden ja metsien ennallistaminen on ratkaisu sekä hiilinielujen kasvattamiseksi sekä luontokadon pysäyttämiseksi. Turpeen poltto energiaksi tuottaa noin kymmenesosan Suomen päästöistä ja ojitetut turvesuot vapauttavat toiset mokomat hiilidioksidia ilmakehään. Lisäksi soiden muuttaminen tuotantolaitoksiksi aiheuttaa lajikatoa ja lisää vesistöjen saastumista. Muun muassa BBC oli vähän aikaa sitten kiinnostunut Tero Mustosen luotsaamasta Lumimuutos-osuuskunnan soiden ennallistamisohjelmasta, jonka on tuottanut toivottuja tuloksia.
4. Pötyä pöytään laboratoriosta
Biotekninen ruoantuotanto kuulostaa tieteisfantasialta, mutta se on totisinta totta, myös täällä Suomessa. Siinä ruokaa jalostetaan bioreaktoreissa mikrobi-, eläin-, kasvi- ja leväsoluista ilman, että eläimiä tarvitsee kasvattaa ruoantuotantoon tai peltoja viljellä. Eli heipat vaan tehomaataloudelle! Suomessa metodilla on kehitetty niin maitojauhetta, kananmunan valkuaisia kuin proteiinia ilmasta. Lue lisää täältä
5. Pellot pullollaan hiiltä
Hiiliviljelyn tarkoituksena ei suinkaan ole viljellä lisää hiiltä vaan varastoida sitä tehokkaasti maaperään. Suomessa Carbon Action -ohjelmassa on mukana jo yli sata hiilipilottitilaa, jotka kehittävät hiiliviljelyä omilla tiloillaan viljelyn ohella. Suomi on myös sitoutunut Pariisin ilmastokokouksessa esitettyyn aloitteeseen hiilen varastoimiseksi peltomaahan. Hiiliviljelyssä muun muassa lisätään maaperän biologista aktiivisuutta ja parannetaan sen rakennetta niin, että kasvit sitovat ilmasta hiilidioksidia mahdollisimman tehokkaasti. Etuna on myös se, että hiiliviljelyssä ravinteet sitoutuvat entistä paremmin kasvien käyttöön eivätkä valu vesistöihin niitä rehevöittämään Eli eikun vaan hiiltä viljelemään! Lue lisää täältä.
6. Sähköä auringosta koko maailmalle
Aurinkokennot ja -energia eivät ole mikään uusi juttu, mutta veikkaamme, että kauhean moni ei ole pysynyt mukana tämän teknologiahaaran kehittymisessä. Vai tiesittekö, että aurinkoteknologia on kehittynyt jo niin pitkälle, että sillä voitaisiin sähköistää koko maailmaa ja torjua ilmastonmuutos? Kuten Jouni Keronen sanoi kolmosjaksossamme, koko maailman sähkö saataisiin tuotettua, jos ⅓ Suomesta katettaisiin aurinkopaneeleilla – ja tämä aluehan on vain murto-osa koko maapallon pinta-alasta. Kaikkein tuottavimpia paneelit ovat etelän auringon alla, mutta, uskokaa tai älkää, myös synkkä-Suomi soveltuu oikein mainiosti aurinkoenergian tuotantoon. Esimerkiksi Helsingissä monien kaupungin omistamien kiinteistöjen katoille on noussut jo hiilineutraalia sähköä tuottavia aurinkopaneelikeskuksia. Lue lisää aiheesta täältä.