Tuuppaus eli nudging on ujuttanut itsensä käyttäytymistieteistä ihan meidän jokapäiväiseen elämäämme. Tuuppauksessa ihmisiä ohjataan toimimaan itselleen tai ympäristölle hyödyllisellä tavalla muokkaamalla ympäristöä ja vaihtoehtoja. Salamyhkäiseltä kuulostava tuuppaus on jo osa ilmastokriisin torjuntaa ja vieläpä hyvin tuloksin.
Totuus on se, että meidän täytyy muuttaa toimintaamme, jotta ilmastonmuutos ja ympäristön tuho saadaan pysäytettyä. Valitettavasti monien tutkimusten mukaan fakta ja tieto eivät riitä muuttamaan tapoja, jos muutos tuntuu liian negatiiviselta. Ja siltähän muutos se ainakin median mukaan kuulostaa: kaikesta mukavasta ja saavutetusta pitäisi luopua, jotta voisimme onnistua.
Mutta entä jos ei tarvitsisikaan luopua eikä varsinkaan tietoisesti vaan niin, että sinua vaivihkaa ohjataan toimimaan toisella tavalla ja ottamaan tilalle ilmaston ja ympäristön kannalta parempia vaihtoehtoja?
Tässä astuu kuvioihin tuuppaus, jonka ideana ei ole valinnanvapauden rajoittaminen vaan enemmänkin valintoja ohjataan tarjoamalla tilalle jotain houkuttelevampaa tai muuttamalla sosiaalisia normeja. Tuuppausta on hyödynnetty jo iät ja ajat terveystieteiden puolella – tiedoksenne, että terveelliset vihannekset kaupan sisäänkäynnillä tai karkkipakkausten vaihtuminen purkkapakkauksiin kassojen läheisyydessä eivät ole sattumaa. Tässä joitakin kovia esimerkkejä tuuppauksesta maailmalta:
1. Naapurikateudella energiankulutus aisoihin
Yhdysvalloissa tuuppausta on kokeiltu klassisella naapurikateudella: kotitalouksille tulee säännöllisesti ilmoituksia siitä, miten kotitalouden energiakäyttö eroaa naapurustosta. Samaa on kokeiltu myös Saksassa, joissa asuinalueille pystytetyt näyttötaulut kertovat alueen energiankulutuksesta.
2. Pienempi lautaskoko, pienempi ruokahävikki
Norjalaisissa hotelleissa testattiin ruokahävikin vähentämistä pienentämällä lautaskokoa. Tässä tuuppaustapauksessa lautaskoko pienennettiin 24 senttimetristä 21 senttimetriin, jolloin ruokahävikin määrä pieneni 19,5 %. Kokeilun johtopäätöksenä oli se, että jos lautasen kokoa pienennettäisiin sentillä, tulisi ruokahävikkiä jopa 2,5 kg vähemmän.
3. Seuraava pelimenestys: julkinen liikenne
Singaporessa ja Uudessa Seelannissa on kokeiltu julkisen liikenteen pelillistämistä, jotta ihmiset valitsisivat ympäristöystävällisemmän tavan kulkea. Matkustajat saavat pisteitä aina kun matkustava julkisella liikenteellä ja ekstrapisteitä, kun matkustavat ruuhka-ajan ulkopuolella. Pisteillä ihmiset voivat sitten osallistua arvontaan tai vaihtaa pisteet rahaksi.
4. Ei tilaa henkilöautoille, ei huristelua yksikseen
Microsoftilla on pyritty vähentämään yksityisautoilua tarjoamalla ensisijaisesti parkkitilaa pyöräilijöille ja kimppakyytiläisille sekä lisäämällä etätyömahdollisuuksia. Tällä tuuppausmetodilla on haluttu ohjata ihmisiä siirtymään yksityisautoilusta julkisiin menopeleihin tai jalkatyövoimaan.
5. Ensin tuli vihreä sähkö
Saksalaisessa energiayhtiössä oletusvaihtoehdoksi vaihdettiin vihreä sähkö. Eli ensimmäinen vaihtoehto, mitä energiayhtiön asiakkaille tarjottiin, oli päästöistä puhdasta, maapalloa syleilevää energiaa. Yli 90 prosenttia pitäytyi oletusvaihtoehdossa, vaikka se maksoi hieman enemmän kuin normaalisähkö. Tässä tuuppauksessa vihreän sähkön käyttäjien määrä lisääntyi huomattavasti, ja ihan huomaamattomasti.
Lisää tuuppauksesta Pesulan kakkosjaksosta Ilmastoviestintä sucks?, jossa sukelletaan käyttäytymistieteiden maailmaan sekä Pesulan kutosjaksosta Yritykset eivät ole valmiita rehellisyyteen?, jossa S-ryhmän Nina Elomaa kertoo Ässän esimerkkejä tuuppaukseen.